PROGRAM GERIATRIC

PROGRAM GERIATRIC PENTRU CAINI O data cu trecerea anilor, cainii imbatranesc cu o rata mai mare ca si noi, oamenii. Inainte sa iti dai seama, catelusul jucaus de odinioara a devenit un batranel care se misca greu.Un lucru important de retinut in stabilirea varstei de la care un caine poate fi considerat batran este talia acestuia, pentru ca cei de talie mare imbatranesc mai repede decat cei mici. Cainii sunt considerati a fi batrani in jurul varstei de 6-8 ani.Din cele observate de noi in practica, precum si statisticilor efectuate la populatile de caini seniori, bolile cel mai des intalnite sunt:
INSUFICIENTA RENALA (in special cronica), aceasta este o tulburare progresiva, in care rinichii pierd incet capacitatea de a concentra urina si eliminarea deseurilor. Boala este asociata cu modificari ireversibile la structura rinichilor, cum ar fi cicatrizarea si pierderea nefronilor, unitatile functionale ale rinichilor.Cauzele sunt extrem de diferite: diverse tumori, boli autoimune, boli infectioase, tulburari congenitale, etcSemnele clinice nu sunt intotdeauna elocvente, acestea pot fii, de la o simlpa voma cronica, abatere, anorexie, pana la tulburari de urinare si sete. Cele mai elocvente metode de diagnostic sunt analizele de sange, urina, examenele ecografice si radiografice.

HEPATOPATIILE (ciroza hepatica, hepatita cronica si acuta, congestia hepatica pasiva, neoplaziile hepatice), sunt boli care afecteaza structura si functionalitatea ficatului.Cauzele aparitie acestor tulburari sunt de natura alimentara, infectioasa, congenitale, etc.
Semnele clinice sunt extrem de diverse. In fazele incipiente hepatopatiile pot evolua subclinic, neexteriorizand boala, chiar daca 70% din parenchimul hepatic este afectat. In cazurile extrem de severe apare icter, ascita, tulburari hepatoencefalice. Cele mai elocvente metode de diagnostic raman analizele de sange si urina, precum si examenul ecografic si chiar radiologic.

DIABETUL , datorita sedentarismului si a alimentatiei excesive, aceasta boala prezinta o incidenta in continua crestere, fiind pe primul loc in patologia nutritionala a omului si a cainelui. Acesta este o tulburare a metabolismului glucidelor, datorita insuficientei secretii de insulina la nivel pancreatic.Cauzele aparitiei acestei boli sunt legate de factori genetici, imunologici, obezitate, afectiuni pancreatice, disfunctii hormonale, etc.Semnele clinice sunt astenia, scaderea in greutate, poliurie( urinari dese), polidipsie (sete exagerata), distensie abdominala, letargie, etc. De asemenea. Pot sa apara si complicatii secundare: cataracta, insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, etc.Examenul biochimic al sangelui si urinei este elocvent pentru diagnosticul si monotorizarea bolii.

ARTROZELE acestea sunt procese degenerative de la nivelul articulatiilor care duc la o deterioarare a cartilagiilor articulare, la o productie anormala de os in articulatie si la procese inflamatorii. Articutatiile cele mai frecvent afectate sunt cele de la nivelul coloanei vertebrale si de la nivelul membrelor.Cauzele : desi in unele cazuri cauza este necunoscuta, ea este de cele mai multe ori data de traumatisme, infectii, tumori, anomalii articulare sau rupturi ale ligamentelor.

Semnele clinice sunt extrem de diverse, in functie de localizarea procesului patologic. De la simple schiopaturi, pana la rigiditate in mers, pareze si paralizii sau chiar imposibilitatea animalului de a se mai ridica. Examenul clinic, precum si cel radiografic pot confirma localizarea artrozei precum si gradul de degenerare articulara.
BOLI CARDIACE sunt cel mai adesea cauzate de tulburari de inchidere ale valvulelor sau tulburari de functionare ale muschiului cardiac (miocardul). Insuficienta cardiaca reprezinta de fapt incapacitatea miocardului de a se adapta la efort sau la necesitatile obisnuite ale organismului. In aceste conditii, debitul cardiac scade, iar tesuturile nu mai sunt oxigenate suficient. Starea de oboseala, slabiciunea, tusea si respiratia dificila sunt principalele semne ale insuficientei cardiace.Cauzele aparitiei acestei boli sunt obezitatea, infectiile, boli ereditare, etc.Diagnosticul se efectueaza prin examen clinic, EKG, ecografie, radiografie si examen biochimic al sangelui.
PROBLEME STOMATOLOGICE. Câinii seniori prezintă adesea o respiraţie urât mirositoare, efect pe care mulţi posesori de animale îl atribuie bătrâneţii animalului sau parazitilor interni. Este o greşeală! Mirosul neplăcut al gurii este semn că patrupedul este bolnav poate fi o urmare ale unei afecţiuni mai vechi la nivelul cavităţii bucale.Dintre problemele stomatologice cel mai frecvent intalnite sunt : depunerile de tartru, gingivitele si paradontoza.
Acestea se datoreaza in majoritatea cazurilor lipsei igienei cavitatii bucale, unei alimentatii neadecvate si infectiilor primare sau secundare.


Problema cea mai grava este legata de faptul ca focarele de infectie de la nivelul cavitaii bucale, pot provoca afectiuni ale inimii, rinichilor sau chiar diverse reactii alergice ale pielii.

Ce puteti face pentru prevenirea sau ameliorarea acestor probleme?

In primul rand, pentru o batranete linistita, cainele trebuie sa aiba din primii ani de viata un program echilibrat si punctual in ceea ce priveste alimentatia, plimbarile, joaca, etc. Pe langa aceasta este foarte important ca de-a lungul vietii cainele sa fie consultat, vaccinat si deparazitat dupa sfatul medicului veterinar.

NUTRITIA

Dupa trecerea varstei de 7-10 ani (in functie de talie) , regimul alimentar se modifica. Hrana pentru caini seniori trebuie sa aiba o valoare energetica usor diminuata. S-a stabilit ca datorita metabolismului mai lent, nevoia cainilor seniori de energie care sa le permita mentinerea unei mase corporale constante este cu aproximativ 20% mai scazuta de cat la cainii tineri. Daca tineti la sanatatea lui, acum este momentul sa ii administrati hrana saraca in grasimi, cu multe fibre si elemente esentiale, precum proteinele.

Pentru cainele batran, nu va sfatuim sa ii dati asa zisa hrana “menajera” din cauza dificultatii de a stabilii ratiile potrivite si predispunerii la diverse boli. (obezitate, diabet, enterocolite, etc.) In comert exista o serie de tipuri de alimente uscate si umede destinate cainilor batrani, care ofera o nutritie echilibrata, precum si formule functionale de protectie a articulatiilor, sustinere imunitara, digerabilitate crescuta, etc. Consultati-va cu medicul veterinar pentru a afla ce tip de dieta este mai potrivita pentru animalul dumneavoastra de companie.

INGRIJIREA

De obicei, un bun veterinar va poate spune care este calea cea mai buna de urmat in ingrijirea unui caine batran. Pe masura ce imbatraneste, animlul devine mai sensibil la temperatura. Un animal artritic nu se va simti bine deloc daca se afla in curent, sta in frig, si-a udat picioarele sau l-a plouat. Asigurati-va permanent ca animalului ii este suficient de cald si ca patul si zona in care doarme sunt bine intretinute.Nu uitati nici de faptul ca, odata cu varsta, scade si capacitatea cainelui la efort. Plimbarile si joaca trebuie sa nu devina un stress in plus pentru animalul dumnevoastra.

CONSULTATIILE MEDICALE

Un alt aport important in bunastarea cainelui dumevoastra este si relatia cu medicul veterinar. Acesta va poate ajuta in prevenirea anumitor boli, precum si in diagnosticul precoce al anumitor probleme de sanatate care pot sa apara in perioada senioratului.

Vizitele la medicul veterinar ar trebui efectuate mai des decat in perioada anterioara, macar de 2-3 ori pe an. Pentru o monotorizare optima a starii de sanatate, cu ocazia consultului medical general, pot fi efectuate analize biochimice si hematologice, ecografii si radiografii, in functie de sfatul medicului veterinar curant.

CU CE VA PUTEM AJUTA NOI?

In cadrul spitalului veterinar Andivet asigură o gamă largă de consultaţii pentru animalele dumneavoastră de companie . Se poate efectua un examen clinic amanuntit, datorita personalului calificat, precum si dotarilor de ultima generatie de care se dispune.

Examenul ecografic este efectuat cu un aparat Pie Medical performant, putându-se efectua ecografii pentru ficat, splină, vezică urinară, prostată, ovare, uter, stomac, intestine. Datorită faptului că avem specialişti în stomatologie veterinară şi dotări profesionale în acest domeniu se pot efectua detartrări, extracţii dentare, tratamente ale cariilor dentare şi ale necrozelor pulpei dentare, reconstructii dentare.

Spitalul veterinar Andivet este dotat cu un aparat Rontgen veterinar Simply Arcom Italia (singurul aparat de acest fel, la ora actuală, în România) foarte performant, putând efectua orice tip de radiografie, de la cele pe oase la cele cu substanţă de contrast pentru esofag, stomac, intestine, vezică urinară si mielografii.

Spitalul veterinar Andivet efectuează analize de biochimie sanguină cu un aparat ultraperformant ARKRAY, cu ajutorul căruia sunt determinate numeroase constante fiziologice, care ajută major la aprecierea stării generale de sănătate sau specifice diverselor organe (ficat, rinichi, cord, pancreas, musculatură). Tot in cadrul labratorului se efectuaeaza analize hematologice si de urina pentru animalele de companie.

Spitalul veterinar Andivet pune la dispoziţia clienţior o gamă variată de alimente dietetice şi de întreţinere de cea mai bună calitate (Royal Canin, Hill’s):

– gama de alimente dietetice completează tratamentele medicamentoase recomandate de către medicul veterinar în diferite afecţiuni (hepatice, cardiace, gastrointestinale, pancreatice, renale, ale vezicii urinare, alergice, etc)

– gama alimentelor de întreţinere este diversificată în funcţie de vârstă şi talie, ajutând la dezvoltarea şi menţinerea optimă a stării de sănătate a animalelor de companie.