CRESTEREA PERUSILOR

 1.      Atunci când transportaţi peruşul de la magazinul de animale la domiciliul dumneavoastră, este bine să îl duceţi într-o cutie de carton, cu găuri de aerisire, special creată pentru acest scop. Nu se va transporta peruşul în colivie, este o pasăre care se sperie foarte uşor.

  1. 2.      Amplasarea coliviei.  Pentru că în mediul lor natural de viaţă peruşii stau mai mult căţăraţi în copaci, este bine ca şi colivia să fie aşezată la o distanţă de sol  de 1,5- 2 m , pentru ca păsările să se simtă în siguranţă.

Locul ales pentru amplasarea coliviei trebuie să fie ferit de curenţi de aer( fie calzi sau reci) , de bătaia directă a razelor soarelui, pentru ca peruşul să nu facă insolaţie, de zgomote puternice, de praf şi în afara accesului altor animale de casă.

Colivia să nu fie aşezată în imediata apropiere a uşilor sau ferestrelor care se tot închid şi deschid pe tot parcursul zilei, lângă aparate electrocasnice care produc zgomote.

  1. 3.      Este foarte bine , pentru sănătatea peruşilor, să fie lăsaţi să zboare liberi prin casă cel puţin o oră pe zi, dar înainte de asta asiguraţi-vă că nu se pot întâmpla accidente! În primele zile de la aducerea acasă e bine ca peruşul să fie ţinut numai în colivie, pentru a se obişnui cu noul său cămin şi noii săi prieteni.
  2. 4.      Hrănirea .    Consumă cu mare plăcere mei, mei galben, mei roşu , floarea soarelui, ovăz, orz, in, dughie, falaris, rapiţă,niger. Cele mai bune seminţe pentru peruşul dumnevoastră le găsiţi în magazinele de specialitate, deoarece sunt curate, nepoluate, atent selecţionate şi dozate în cantităţi corespunzătoare.

Peruşii mănâncă cu plăcere felii de măr, pară, banană, gutuie, morcov ras,frunzede salată, pătrunjel, păpădie, ţelină. Toate trebuie bine spălate înainte de a fi date pentru consum. Nu strică să oferiţi din când în când câte o bucăţică de ou fiert.

!! ATENŢIE! Nu lăsaţi în colivie bucăţi de fructe sau de legume pentru o perioadă mai mare de două zile, fiindcă acestea intră în putrefacţie, iar pasărea se poate alege cu tulburări digestive grave sau cu intoxicaţii ce pot fi fatale.

Ca orice altă pasăre, peruşul are nevoie de nisip sau pietriş fin pentru realizarea unui proces digestiv normal. În pet shop-uri există nisip special preparat pentru acest scop, steril.

 ALIMENTE NERECOMANDATE:

–          ciocolată

–          alcool

–          varză

–          cartof crud

–          cafea

–          avocado

–          conopidă

–          lapte