CRESTEREA IEPURASILOR

            Iepurii se răspândesc în momentul actual, din ce în ce mai mult ca şi animale de companie. Se pare că dintre toate animalele mici de companie, iepurii sunt în mod sigur cei mai plăcuţi prieteni ai copiilor, fiind sociabili, calmi, liniştiţi, blânzi, dispuşi pentru joacă, cu o durată de viaţă de 10-12 ani.

 Comportamentul

            Iepurii sunt animale jucăuşe, le place să zburde când au condiţii corespunzătoare şi le place să roadă tot timpul. Rosul nu constituie numai o necesitate de tocire a dinţilor, ci şi una de cunoaştere a mediului înconjurător, aspect dovedit de faptul că iepurii mai bătrâni rod mai puţin, ei cunoscând mai bine lumea care îi înconjoară.

 Cazarea

            Iepurii trebuie cazaţi în cuşti speciale, adaptate dimensiunilor rasei. În comerţ există o gamă extrem de variată de cuşti. Acestea trebuie să ofere animalului condiţii confortabile de odihnă, mişcare, hrănire, adăpare, cat si pentru urinat si defecat.

            În interiorul cuştilor se vor amplasa: un jgheab pentru nutreţurile voluminoase (fân, verdeaţă), un vas pentru nutreţurile concentrate (granule), adăpători pentru apă.

            Iepurii tinuti in custi ar trebui lasati minim 4 ore liberi, zilnic.

            Temperatura optimă în adăpostul iepurelui adult este de 16-20 grade. Regimul de iluminat va fi 14-16 ore lumină, 8-10 ore întuneric.  Trebuie evitata caldura si umiditatea excesiva, deoarece pot intra foarte usor in soc hipertermic.

            Întreţinerea igienică a adăpostului se va face săptămânal prin curăţirea cu apă a spaţiului şi accesoriilor şi schimbarea aşternutului (fân, talaş sau granule speciale de lemn)

 Alimentaţia

            Iepurii sunt animale erbivore, puţin pretenţioase dar factorul alimentar influenţează cel mai mult sănătatea lor.

            Furajele verzi se administrează după pălire, deoarece favorizează apariţia timpanismului şi a enterotoxiemiei. Rădăcinoasele se curăţă de pământ, se spală, se usucă şi apoi se mărunţesc. Cartofii se administrează numai fierţi.

            Dacă iepurii sunt crescuţi în locuinţă este recomandat să fie furajaţi cu granule din comerţ, care asigură un regim  alimentar echilibrat, sunt uşor de procurat şi manevrat. Se evită astfel şi riscul îmbolnăvirii cu diferiţi paraziţi.

            SE EVITĂ administrarea dulciurilor, prăjiturilor, fructelor (mere, pere, pepeni, zmeură, mure, ananas, banane şi struguri) care datorită zahărului ce-l conţin, produc grave tulburări gastro-intestinale.

 Igiena

            Blana iepurelui trebuie pieptănată zilnic cu un pieptene sau o perie reomandată de medicul veterinar.  Întotdeauna periajul se va face în sensul de creştere a firelor de păr. Săptămânal se vor verifica dinţi, nasul şi ochii pentru a descoperii la timp eventualele aspecte anormale. Ghearele se taie la fiecare 8 săptămâni.

 Deparazitarea şi vaccinarea iepurilor

            Deparazitarea şi vaccinarea iepurilor se începe de la vârsta de 1 lună. Apoi se va repeta de 2 ori pe an, în cadrul consultaţiilor la medicul veterinar. Acesta este cel care va recomanda produsele necesare deparazitării şi vaccinării.