BOLI FRECVENTE LA CAINI

1.Boala lui Carre(Jigodia)

Este o boala foarte răspândită, de cele mai multe ori fatală. Recomandam ca ca toţi câinii să fie vaccinaţi împotriva acestei boli, începând cu vârsta de 6-16 săptămâni iar revaccinarea se face anual, pe toata durata de viaţă a câinelui.

2.Parvoviroza

Este o boală foarte răspândită ce se manifesta prin deshidratare severă, vomă şi diaree cu sânge. Evolutia ei este foarte rapida şi doar o interventie timpurie mareste sansa recuperării. Pentru tineret , boala are de obicei o evoluţie foarte rapidă şi fatală. Imunizarea se face prin vaccinare de la 6 săptămâni, cu 3 revaccinări şi apoi o revaccinare cu vaccin polivalent.

3.Hepatita virală

Este o boala foarte contagioasă, întâlnită în special la tineretul canin. Protecţia împotriva bolii se obţine prin utilizarea vaccinului polivalent, recomandat a se efectua la vârsta de 8 săptămâniia iar revaccinarea se face anual .

4.Leptospiroza

Este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și cardiovascular.
Boala poate evolua în forme ușoare sau grave cu o durată de 3- 4 săptămâni, convalescența este de lungă durată și se manifestă printr-o astenie pronunțată. Uneori poate da complicații oculare sau cardiace – miocardita (inflamația mușchilor inimii). Tratamentul se efectuează numai în conditii spitalicești obligatorii. Cu cât spitalizarea e mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare.
Această boală este foarte uşor răspândită de la un câine la altul şi chiar la om. Imunizarea se face în general cu vaccinul polivalent, începand cu vârsta de 8 săptămâni şi revaccinare anuală.

5.Parainfluenţa

Este infecţia virală a căilor respiratorii; poate evolua foarte sever la căţei. Se imunizează de asemenea cu vaccin polivalent începând cu vârsta de 8 săptămâni şi revaccinare anuală.

6.Coronaviroza

Este o boală foarte asemănătoare cu parvoviroza, deseori putând fi confundată, dar cu o evoluţie mai moderată. Imunizarea se face de asemenea cu ajutorul unui vaccin specific.

7.Rabia (Turbarea)

Este cea mai cunoscută boală la câine şi este întotdeauna fatală. Virusul rabic ataca creierul şi sistemul nervos central şi se transmite la om prin muşcătura animalului infectat. Imunizarea prin vaccinare este obligatorie prin lege şi funcţie de tipul de vaccin, prima vaccinare se face la 6 luni de zile dupa care se repeta anual.